JOM Klik-Klik

Wednesday, June 29, 2011

1st Giveaway by Cempaka Kuning


klik banner to join !!
dateline : 17.7.2011

Mama Syima nak tag :



Referer :  Adlin Kyra Kyreen

hepi besday daddy!!!


Klik Banner Utk Join
Due : 30 Jun 2011

Saya teka : 23 Jun 2011

Ucapan saya :-

"Selamat Hari Lahir Daddy Ellesya.. Smg Pjg umur, murah rezeki dan sihat selalu disamping keluarga tercinta"

Tuesday, June 28, 2011

1st GIVEAWAY - KENANGAN SEWAKTU BERSALIN




Klik Banner To Join
Tarikh tutup 29hb Jun 2011 (birthday baba)

saya nak tag :



Mlm sebelum lahirkan Kyra, saya call ummi bgtau seluar dlm basah sbb kuar air warna putih sjk ptg lagi. Tp tak bykla. Kuar ckit2. Ummi kata tu air ketuban. So ummi suggest saya call hosp tempat nak bersalin. Masa tu tak rasa sakit, tp dlm hati rasa cam was2 samada tu keputihan atau air ketuban. Utk hilang rasa was2 saya pun call kwn baik saya, Nurul. Nurul pun katakan perkara yg sama mcm ummi. Mmg sah tu air ketuban. Slps call KPMC, nurse mtk kami dtg ke hosp mlm tu jugak. Pas mkn mlm dan solat isyak, kami pun packing brg masing2. Dlm hati mmg dah rasa mlm tu mesti admitted. B pun dah start rasa panik dan excited. Pas register, kami pilih family room package for 3 days 2 nite. Dlm 10 min, doktor Mimi pun dtg check bukaan. Doctor Mimi bgtahu bukaan masih lum buka dan baby ok. Then doc bagi satu injection. Kata doc injection tu utk cepatkan bukaan. Dan klu kuar darah mlm tu, bermakna kontraksi akan bermula. Berdebarnya hati saya masa tu. Yela 1st time saya lalui saat2 ini. Mcm2 perasaan bermain di fikiran saya. Mlm tu saya tak dpt pejamkan mata. Rasa takut, panik, berdebar, risau, excited bermain2 di fikiran. Hubby dah lama terlena. Lebih kurang jam 3am, saya terasa nak buang air. Masa tu perut pun rasa sakit. Disbbkn Saya tak bole nak imbangkan bdn krn perut besar dan boyot ke depan, saya kejutkan B mtk bangunkan saya. Pinggang pun dah start rasa sakit. Masa nak plush tu, nmpk 2 titik darah. Patutla sakit rupanya drh dah kuar.

Keesokannya jam 7am nurse dah dtg pasangkan CTG kat perut saya dan check tekanan darah. Nurse kata tekanan darah saya tinggi. Ehehe... tak penah2 darah tggi. Rupanya perasaan takut menyelubungi saya ketika itu. Patut ler darah naik... Masa Bfast saya takde selera nak mkn. Tak tahu knp mgkin sbb rasa takut tak hilang lg kot ataupun makanan tak sedap. Entahle... B tlg saya abiskn bihun tuh.. Pas tu nurse dtg lagi check CTG dan tekanan darah. Still tekanan darah tggi lg. Dlm 10am doktor Mimi dtg check bukaan baru 2cm. Doc kata bila dah 3cm dia akan pecahkan water bag. Dlm kul 10.30am dtg lagi dan check bukaan 3cm. Doc Mimi terus pecahkan water bag. Abis lencun satu katil. Air terasa panas dan mengalir deras mcm air paip. Tp saya masih belum rasa sakit. Nurse yg dtg jenguk byk kali tanya "Ada rasa sakit ke" Stp kali mereka tanya, saya akan mengelengkn kepala. Slps lunch, Doc Mimi masuk utk check bukaan. Baru buka 4cm. Nurse suruh saya tido sblm delivery. Wlpn mata ngantuk, tp sy masih tak dpt lelapkan mata. Perasaan berdebar masih menyelubungi saya.

Dlm kul 3pm sorang nurse masuk dan check mesin CTG tgk graf dah turun naik bermakna kekerapan kontraksi. Doc Mimi check bukaan dah 5cm. Terus Doc Mimi arahkan nurse tolak saya ke dlm laboor room. Masa dlm laboor room, Doc Mimi ajar saya cara push yg betul. 10 min kemudian, saya dah mula rasa sakit. Kekerapan kontraksi masa tu selang 2 min. Ya Allah sakitnya tak tertanggung, tak bole nak explain mcm mana rasanya. Dlm otak masa tu fikir sakit je, tak dpt nak control sakit tu. 30min slps tu saya rasa mcm nak buang air besar... Saya siap jerit lagi dlm tu. Saya tak sedar saya bole tercakap "Doktor saya nak buang air besar" kelam kabut doktor dan nurse dtg. Rupanya kepala baby dah nak kuar. Patutla saya terasa mcm ada benda keras kat bawah tu... Doc Mimi suruh saya push... dlm panik tu saya cuba push tp doc kata cara saya salah. Doc suruh saya push mcm yg dia ajar tadi. Mujurla hubby kat sebelah tlg angkatkan kepala saya masa push. Klu salah push takut kepala baby masuk ke dalam semula. Tgh2 push tu, saya bole terhenti skjp sbb dah takde tenaga nak push. Doc Mimi mtk saya cuba push sekali lagi. "Syima, push lagi ckit, kepala baby dah nak nmpk nie" Riuh rendahla suara doc, nurse dan hubby dlm labour room tu suh saya push... Saya dgr doc Mimi arahkan nurse ambik vacuum. Masa Doc guna vacuum tarik kepala baby kuar saya pun pushla sekuat hati... maka tepat 3.52pm, kedengaranla suara baby menangis.

Satu lagi dugaan buat saya, doc Mimi kata uri saya melekat. Masa tu saya tak berpeluang nak dakap baby sbb doc Mimi dah bius saya utk keluarkan uri dgn segera. Klu lambat bertindak kemungkinan berlaku pendarahan yg teruk. Jantina baby pun doc Mimi tak sempat bgtahu sbb masa tu doc perlu selamatkan saya dulu secepat mgkin. Mata saya pun dah mula lalok. Tp telinga saya dpt dgr stp butir bicara doc dan nurse. Dlm samar2 tu saya sempat gak tgk nurse bawa baby keluar utk di bersihkan.
Jam 5.10pm saya dah mula sedar. Hubby kat sebelah senyum pandang saya. Hubby bgtahu "Baby girl la sayang". Then nurse tolak saya masuk dlm wad semula. Hubby plak pergi ke nursery room utk ambil baby kami. Saya pun mulala sms kawan2 dan sedara mara berita kelahiran bayi sulung kami. Masa kali pertama lihat wajah baby saya terasa haru.. dlm hati berkata "Ya Allah comelnye baby yg engkau kurniakan padaku.. sebiji rupa suamiku.. terima kasih ya Allah..." Tp saya tak berdaya nak pegang baby. Bdn terasa letih ketika itu. Kesan jahitan masih terasa sakit... Alhamdulilah saya selamat bersalin walaupun berlaku komplikasi yang mencemaskan.


GA Birthday Dari Zie


klik banner to join !!
dateline : 16.7.2011

Syima nak ucapkan...

"Selamat menyambut hari Lahir yang ke- '??'... selamat panjang umur, semoga murah rezeki dan berbahagia bersama keluarga tersayang..."

Friday, June 24, 2011

"GA Ashraf Sudah 1 Tahun"


Klik banner to join !!
Dateline : 25.6.2011

Ucapan : Happy Birthday Ashraf. Smg jadi anak yg bijak dan soleh. Smg murah rezeki dan pjg umur....muaahhss

Tuesday, June 21, 2011

lucky draw by norliza989

lucky draw nie akan berlangsung bermula hari ini 14.06.2011 dan akan
tamat pada  30.06.2011


                                                                         saya nak tag :

                                                             Anna mummy Hariz Fitri

Kalau Saya dapat RM300

tarikh tutup penyertaan pada 15 Julai 2011 dan korang perlulah submit penyertaan korang sebelum pukul 11.59pm ye

Monday, June 13, 2011

'SimplyStyle Collections MidYear Giveaway'


KLIK BANNER TO JOIN
Tarikh Tutup : 15 Jun 2011
Penyertaan diterima - 11 malam shj yer =)

Sunday, June 12, 2011

Giveaway : Dania Alisha 1st Birthday

KLIK BANNER TO JOIN
Giveaway ini akan ditutup pada 24 Jun 2011 jam 12 tengahhari..
Teka - Taman Tema Genting Highland

Friday, June 10, 2011

Naufal N Nureen 2nd Giveaway



CLICK BANNER TO JOIN
Tarikh tutup: 15 jun 2011 jam 11.59mlm

Pemilihan pemenang adalah menggunakan sistem lucky draw.

saya nak tag :

anna mummy hariz fitri

eja mama kyra

1ST GIVEAWAY 2011


CLICK BANNER TO JOIN

TARIKH TUTUP : 12 JUN 2011

Pemenangnyerr...ermm survenior dari Langkawi and Kelantan/Terengganu


CONTEST GANBAR GILER PINK


CLICK BANNER TO JOIN

TARIKH TAMAT:
20 june 2011

Saya follow blog arieysha chan kerana saya nak tambah kenalan di alam maya

saya nak tag :

Eja mama kyra

Ckyn mama Ayin Naufal

Siti mama Anisah Humayraa




Sunday, June 5, 2011

GA - saya nak fm ni

CLICK BANNER TO JOIN
Tarikh tutup : 6 jun 2011, jam 5 ptg

contest 'anak ayah'


CLICK BANNER TO JOIN


tarikh tutup : 17 Jun 2011


Gambar ni di ambil masa tgh tggu order sate Hj Sahmuri di Tmn Melati. Susah juga nak ambil gmbr bdua ni buat mimik sama. Tu pun 2, 3 kali snap baru sipis2 jadi..hehe
kemana aje dua banak ni pegi sure org akan pandang byk kali ..kjp pandang papa kjp pandang kyra..agaknya derong tgk muka mereke berdua ni mmg seiras kot...hehehe
Papa and kyra korang berdua la jantung hati mama!!

Friday, June 3, 2011

1st GA RIENA & IBU


CLICK BANNER TO JOIN

tarikh tutup : 30 Jun 2011
Saya nak tag :-


Thursday, June 2, 2011

Lucky Draw For My 200th 350th followers

KLIK BANNER TO JOIN

1st giveaway : FM & Keychain from Pangkor

CLICK BANNER TO JOIN
tarikh tutup penyertaan adalah 24 JUNE 2011


Hsue Craft 2nd Giveaway



Click banner to join



Tarikh Tutup : 15 June 2011 ( Cabutan bertuah - utk 3 Org )
( Hadiah misteri buat penyertaan yg ke 21 )

Nak tag :-





Mama Syima suka  frame nie cantik  :)


aleesya's mummy 1st Giveaway


 Please click banner to join

Tarikh tutup GA ini adalah pada 10 June 2011 @ 11.59pm
Pendapat Saya :
Blog yg menarik dan berwarna warni.
lagi menarik jika tambah chat box..sng blogger lain nak berkenalan..hehe
 

Blog Template by YummyLolly.com